Let op bij het verrichten van meerwerk: kijk goed naar de algemene voorwaarden


Onderneming X krijgt slechts € 30.000,- vergoed van de € 300.000,- aan meerwerk die het bij Onderneming Y heeft verricht, zo bepaalde rechtbank onlangs op 28 februari 2018.

Onderneming X werd door Onderneming Y ingeschakeld om een productielijn in haar fabriek om te bouwen. Na een aanbesteding heeft Onderneming Y aan Onderneming X de opdracht verleend voor een totaalbedrag van € 435.000,-. Op de overeenkomst die door partijen is gesloten, zijn de algemene voorwaarden van Onderneming Y van toepassing verklaard. Hierin is onder meer bepaald dat extra kosten, die niet door een schriftelijke opdracht of schriftelijke aanvaarding worden gedekt, niet voor vergoeding in aanmerking komen.

U raadt het waarschijnlijk al. Gedurende het project blijkt dat er flink veel meerwerk moet worden uitgevoerd en Onderneming X voert deze werkzaamheden vervolgens ook uit. Nadat Onderneming X de factuur voor dit meerwerk verstuurt, weigert Onderneming Y de factuur te voldoen, omdat zij niet heeft ingestemd met het meerwerk. Partijen geven vervolgens een verschillende interpretatie aan het artikel uit de algemene voorwaarden dat bepaalt dat extra kosten enkel door schriftelijke opdracht of schriftelijke aanvaardingen worden gedekt. De rechtbank is echter helder in haar vonnis, waarin zij aangeeft dat de extra kosten niet voor vergoeding in aanmerking komen omdat Onderneming Y hier geen schriftelijke opdracht voor heeft gegeven of hier naderhand schriftelijk akkoord mee is gegaan.

Als een doekje voor het bloeden wijst de rechtbank Onderneming X wel een gedeelte van haar vordering toe. Dit gedeelte zag op wachturen en versnellingsmaatregelen. De wachturen waren overeengekomen in de overeenkomst tussen partijen en Onderneming Y is zelf schriftelijk (gedeeltelijk) akkoord gegaan met de bijkomende kosten voor het versnellen van de opdracht.

Maak duidelijke afspraken

Al met al blijkt uit deze uitspraak wel weer hoe belangrijk het is om duidelijke afspraken te maken over meerwerk en goed te kijken naar de toepasselijke algemene voorwaarden.

Indien u een vast bedrag met een klant bent overeengekomen en naderhand blijkt dat de klant meer wil of er noodzakelijke extra werkzaamheden verricht moeten worden, is het altijd verstandig om dit schriftelijk te communiceren met uw klant en daarbij zijn schriftelijke instemming te krijgen alvorens de werkzaamheden te verrichten.

Ga naar uitspraak


Meer informatie

Wilt u meer weten over het verrichten van meerwerk? Neem dan gerust contact op met Robin van den Heuvel, advocaat, T. 0172 41 98 44, vandenheuvel@tk.nl.

 

20/3/2018
door Robin van den Heuvel
Robin van den Heuvel

Robin van den Heuvel

Advocaat

CV via LinkedIn

T +31 172 - 419 844
E vandenheuvel@tk.nl