Stichting Euribar wint hoger beroep tegen ABN AMRO in Euribor-zaak

Het gerechtshof Amsterdam heeft op 19 december 2017 een uitspraak gedaan in de rechtszaak van Stichting Euribar en Stichting Stop de Banken tegen ABN AMRO. De zaak draait om de zogenoemde Euribor-hypotheken die ABN AMRO tussen 2005 en 2009 aan consumenten heeft verkocht. ABN AMRO besloot in 2009 en 2012 om de rente op de hypotheken te verhogen en beriep zich daarbij op haar algemene voorwaarden. De claimstichtingen startten vervolgens namens de gedupeerde consumenten een juridische procedure, waarin zij onder meer aanvoerden dat de renteverhoging en de algemene voorwaarden oneerlijk waren.

De rechtbank Amsterdam stelde de claimstichtingen in 2015 al in het gelijk en baseerde dat oordeel onder meer op de Nederlandse en Europese regels die consumenten beschermen tegen oneerlijke algemene voorwaarden. Tegen deze uitspraak van de rechtbank stelde ABN AMRO hoger beroep in bij het gerechtshof Amsterdam. Dat gerechtshof heeft op 19 december 2017 geoordeeld dat de beslissing van de rechtbank in stand zal blijven. Op grond van deze uitspraken van de rechtbank en het gerechtshof Amsterdam kunnen de gedupeerde consumenten aanspraak maken op een schadevergoeding.

Stichting Euribar bestudeert op dit moment het uitvoerige arrest van het gerechtshof Amsterdam. De komende weken zal zij met haar achterban, Stichting Stop de Banken en ABN AMRO overleg voeren over het vervolg van deze zaak. Het is op dit moment nog onduidelijk of ABN AMRO cassatie zal instellen tegen de beslissing van het gerechtshof Amsterdam. De achterban van Stichting Euribar zal via de website https://tk.nl/nl/actueel/euribar/ en via directe e-mails geïnformeerd worden over ontwikkelingen in deze zaak.

19/12/2017