TK Huuradvies

U kent ze wellicht wel, de model-huurovereenkomsten van de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ). Misschien heeft u een van deze modelovereenkomsten wel eens als uitgangspunt gehanteerd voor het sluiten van een huurcontract. Welk model moet je echter kiezen, woonruimte, kantoorruimte, winkelruimte? En wat kun/mag je allemaal zelf invullen?
 
In oktober 2012 is door de ROZ een nieuwe modelovereenkomst vastgesteld voor de huur van winkelruimtes. Hiermee is het vorige model uit 2008 vervangen. De nieuwe modelovereenkomst voor winkelruimte bevat veel aanpassingen die uit de koker van vertegenwoordigers van de huurders is gekomen. Naast enkele inhoudelijke aanpassingen, valt vooral op dat het model overzichtelijker is ingedeeld en duidelijker is geworden. Dit komt onder meer doordat het model keuzemenu’s hanteert. Hierdoor wordt het model enerzijds meer geschikt gemaakt voor bijzondere situaties, en worden partijen anderzijds gedwongen om bepaalde keuzes te maken, zoals over de duur en het verlengen van de huurtermijn. Op basis van het nieuwe model dienen partijen, aan de hand van diverse opties, een duidelijke keuze te maken.
Voor kantoorruimte geldt nog steeds het model dat met de invoering van de nieuwe huurrechtregels in 2003 is opgesteld. Hoe weet ik nou welk type bedrijfsruimte het betreft? Soms is dat niet duidelijk of misschien denk ik het te weten, maar zit ik ernaast. Wat dan? En als de bedrijfsruimte nou geen winkelruimte of kantoorruimte is? Welk model moet je dan gebruiken?
 
De modellen van ROZ kunnen zeker als uitgangspunt dienen voor het opstellen van een nieuw huurcontract voor woonruimte, voor winkelruimte of voor andere bedrijfsruimte, c.q. kantoorruimte. Het kan echter al fout gaan bij de keuzen van het model, omdat men zich vergist in de aard van de gehuurde ruimte. Daarnaast is van belang wat je allemaal zelf mag bepalen. Bij winkelruimte en woonruimte gelden veel wettelijke beperkingen.
Het opstellen van een huurovereenkomst blijft uiteindelijk altijd maatwerk. TK kan u hierbij van dienst zijn. Ook als u al een bestaande huurovereenkomst heeft, of misschien meerdere huurovereenkomsten, kan het zeer nuttig zijn om die te laten checken. Waar zitten potentiële risico’s voor mij en waar kansen? Kan me dat geld kosten of juist geld schelen? Wanneer kan ik van de huurovereenkomst af of juist de ander. Klopt de huurprijs, kan die aangepast worden, hoe moet dat? Wanneer moet ik starten met de onderhandelingen?

Niet voor niets staat TK als huurrechtspecialist op de website van het gezaghebbende juristenblad “Mr.”.
http://www.mr-online.nl/specialisme/huurrecht
Neem gerust eens contact op voor een vrijblijvende offerte met mr Joost Donkersloot.(donkersloot@tk.nl)